keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kantasormus

Kun olimme saaneet muut korut tehtyä, opettaja antoi meille tehtäväksi tehdä viilattu kantasormus. Sormusta ei ollut ilmeisesti aivan pakko valmistaa, osa teki omia töitä. Itse kuitenkin päätin tehdä sormuksen.



Haimme toimistosta materiaaliksi 4cm pätkän 7mm hopeakankea. Sen keskikohtaan teimme heittoprässillä ja sormustuurnalla kuopan ja sen jälkeen lankavalssissa valssasimme kangen päät 4mm. Keskikohtaa ei saanut valssata. No, valssi ikävästi väänsi hopeakankea vinoon, eikä valssaus onnistunut nätisti. Ja valssasin vähän liian pitkälle, jolloin keskikohdan kuoppa alkoi litistyä ja keskikohta muuttui vähän omituisen muotoiseksi.

Päätin kuitenkin jatkaa työstämistä ja valssasin kangen päät levyvalssissa 2mm paksuiseksi. Sen jälkeen sormustuurnalla aloimme pyöristää kankea sormuksesi keskikuopan takapuolelta. Sahattiin ylimääräistä pituutta pois, juotettiin, tarkistettiin koko, sahattiin vielä ylimääräistä pois ja juotettiin viimeisen kerran.

Sitten olikin vuorossa viilaus. Taisi muutama tunti vierähtää sormusta oikeaan muotoon viilatessa.
Sovelsin hieman omaa sormustani ja tein siitä oman näköiseni, jotta voisin oikeasti pitääkin sitä.
Perus kantasormushan näyttää tältä:


Kansi on näissä yleensä aina suorakaiteen muotoinen. Itselleni tuli kuitenkin mieleen salmiakkikuvio, valssauksessa oudoksi muotoutuneesta kansiosastani ja päätin lähteä muotoilemaan sitä, kun sellaista kantasormusta en ole aiemmin nähnyt ja siitä tulisi minun tyyliseni.







Minä myös muotoilin sivuprofiilin toisenlaiseksi kuin kantasormuksissa yleensä. Perusmallissa sivu levenee ylöspäin ja on kapeampi alhaalta, minä kuitenkin halusin toisin päin jotta salmiakkikuvio erottuu paremmin. Sormuksesta olisi tullut tylsä pelkkänä tasaisena kiiltävänä pintana, joten kävin runkoon hellästi naputtelemassa vasaralla kuviota. Sormus kaipasi jotain tekstuuria, kun kansi kuitenkin jäi kiiltäväksi ja sileäksi.

Sormuksesta tulee minulle mieleen merenneidon suomut. Tulen tätä käyttämään varmasti useasti sormessani. Ja tähän työhön en saanut mustaa hopeaa aikaiseksi vaikka viilasinkin korua paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat kultaa ;)