sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Tuotteen suunnittelun ja valmistamisen näyttö

Meillä oli tuotteen suunnittelun ja valmistamisen näytössä kaksi osaa, toinen oli ovaali kruunuistukka sitriinille ja toinen huomiointilahja Koulutuskeskus Salpaukselle.

Ovaaliin kruunuistukkaan oli varattu aikaa 2 kokonaista päivää ja kaksi puolikasta päivää, yhteensä siis 24h.

Kruunun tekeminen meni jouhevasti, muotoilukin kävi yllättävän jouhevasti vaikka kivi olikin puikulampi kuin koulun kastikkaraudan reiät. Kivet olivat jotain halpoja yksilöitä, ne oli hiottu hieman vinoon, olivat eri kokoisia ja muotoisia sekä niissä saattoi olla pieniä säröjä. Kivien erikoiset muodot ja vinot uumat toivat myös haastetta istuttamiseen.




Sovitteet kiville täytyi tehdä ikään kuin vinoon, jotta kiven taulu tulisi kruunussa suoraan. Tässä onnistuin mielestäni hyvin. Sain myös tehtyä kynsistä sirot ja tyylikkäät. Pohjakappaleen sahaus meni vähän vinoon, mutta lopullisessa tuotteessa pohjakappale sointuu kynsiin ja viisteisiin. Opettaja piti siroista kynsistä ja viisteiden muotoilusta, kuulema näytti siltä kuin kiven päälle olisi ripustettu kangasta roikkumaan, joka jatkui jokaisessa kynnessä yhtenäisenä. Ja pohjakappale oli hänen mielestään samaa perhettä kynsien ja viisteiden kanssa. Ei kuulema ollut liian ohut tässä yksilössä.

Seuraavaksi meille annettiin tehtäväksi suunnitella Koulutuskeskus Salpaukselle huomiointilahja/-lahjoja. Naiselle sekä miehelle. Kohderyhmä oli Salpauksen työntekijät. Huomiointilahja annetaan kun henkilö on ollut töissä 20, 30 tai 40 vuotta. Kyseessä siis n. 40-65 vuotiaat ihmiset. Korut tuli tehdä hopeasta, ja niissä voi olla mahdollisesti kiviä.

Koko suunnitteluprosessista täytyi tehdä portfolio, johon tallennettiin taustoitukset, luonnokset, tekniset piirrokset, esityskuvat yms. Tein esityskuvia myös rhinolla (3d-mallinnus ohjelma).

Teimme kaksi ideaa, joista piirsimme esityskuvat käyttötarkoituksessaan, nämä vietiin raadin nähtäväksi joista valittiin toinen jonka proto täytyi valmistaa hopeasta. Itse piirsin ideani niin, että naisen koru toimi sekä rintakoruna että riipuksena (siinä oli molemmat mekanismit) ja miehen koru toimisi sekä solmioneulana että taskukoruna. Raati oli tykästynyt monitoimisuus ideaani ja halusivat kaikkien valmistavan korunsa niin että naisella toimii riipuksena/rintaneulana ja miehellä taskukoruna.

Mekanismeja ei ollut kaikkien pakko valmistaa. Riitti että yksi valmistaa koruunsa myös mekanismit, jotta raati näkee kuinka tällaiset korut toimivat käytännössä.

Raati oli halunnut minun valmistavan lehtiköynnös-ideani. Päätin toteuttaa koruni kumiprässäämällä, koska koruissa oli useita samanlaisia lehtiä joista täytyi saada kuperia. Meillä ei ollut kuin kahtena viikkona aikaa valmistaa koruja, senkin takia valmistus täytyi miettiä nopeaksi. Lopulliset korut valmistetaan valamalla, raati valitsee yhden meidän luokkalaisen korun, joka sitten valmistetaan.

Sahasin 10mm ja 12mm akryylilevyihin lehtien muodot ja valssasin hopealevyn 0,6mm vahvuiseksi. Sitten vain laitoin hopealevyn akryylilevyn päälle ja niiden päälle laitoin pehmeän sentin paksuisen kumilevyn. Prässäsin osat heittoprässillä, sen jälkeen sahasin osat levyistä ja juotin asentoihinsa.


Heittoprässi







Prikkaleikkurilla leikkasin pieniä palloja lehtien kaveriksi ja löin ne pukkelialasimessa kuperiksi ja juotin paikoilleen.

Tein naisen koruun riipuslenkin ylimmäiseen pieneen lehteen taakse piiloon ja miehen koruun pinnimekanismin. En alkanut tekemään rintaneulamekanismia naisen koruun, koska lopullisessa tuotteessa käytettäisiin kuitenkin valmismekanismeja. Lopullinen tuote valmistettaisiin paksummasta materiaalista sekä lehden piiloon jäävät kärjet jätettäisiin pois ja opettajan mukaan nämä minun koruni voitaisiin valmistaa ehkä 3d-vahatulostuksella.

Naisen korusta tein kiiltävähkön ja miehen korun hiekkapuhalsin. Pintojen ja korujen ei tarvinnut olla täysin viimeisteltyjä, koska ne olivat protoja. Ne tehtiin raadille jotta he hahmottavat paremmin miltä valmis koru tulisi näyttämään. Näitä minun tekeleitäni ei valittu, enkä halunnut näitä lunastaakkaan, kun olivat niin ohuesta materiaaleista tehtyjä, joten menivät sulatukseen.



Raati valitsi yhden luokkalaisen korun ja se koru valmistetaan uudestaan asiakkaiden toiveiden mukaan ja sellaiseksi yksilöksi josta voi esim. tehdä muotin, jotta koruja voidaan valmistaa useampia kappaleita kustannustehokkaasti ja nopeasti. Korujen menekki kun on n. 20 korua naisille ja 10 korua miehille vuodessa. Helmikuussa 2016 taitaa jo tämän meidän luokkalaisen koru päästä huomiointilahjojen jako tilaisuuteen, korun suunnittelijan täytyy kertoa korun tarina tilaisuudessa.

Sain näytöstä arvosanaksi kiitettävän (3).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat kultaa ;)