tiistai 3. helmikuuta 2015

Rivisormus

Eilen aloitimme uuden jakson. Tässä jaksossa teemme rivisormuksen ja kruunuistutuksen.
Tänään sainkin jo rivisormuksen valmiiksi. Aikaa meni 12,5h. Mutta eihän se ongelmitta tietenkään sujunut. Aion tehdä tässä jaksossa vielä toisen tämmöisen, jossa yritän saada poraukset täsmällisen  suoraksi.


Aluksi haimme 7mm hopeakankea, jonka valssasimme 4mm. Tämän jälkeen kanki piti vetää neliön muotoisilla reijillä varustetun vetosiivun lävitse. Olikin hankalaa. Mutta johan alkoi sujumaan kun valssasin vielä tangon pään todella pieneksi, jotta sain ujutettua vetosiivun reijän läpi. Ja sehän hujahtikin epähuomiossa yhden koon liian pienestä reiästä. Kangesta piti siis viilausten ja hionnan jälkeen saada 3,4mm ja minä vetäsin vahingossa vetosiivussa jo tuohon mittaan. Olisi pitänyt vetää 3,6mm. Koska seuraavaksi täytyi vielä litistää kangen päät. Ja litistäessä päät tietenkin menevät leveämmäksi kuin kangen keskivaiheilla oleva paksumpi osuus. Tämän olisi ehkä saanut estettyä, jos olisi ensin valssannut kangen päät ohuemmaksi... Ajattelin kokeilla tätä seuraavassa sormuksessa. Ei tulisi niin paljon viilattavaa.

No sitten kun olin juottanut tangon sormukseksi, täytyi rungon litistettyä leveää kohtaa viilata, jotta sormuksesta saisi tasaleveän. Sormusta sormustuurnalla muotoillessa, yläosan paksumpi kohta ikään kuin litistyi kapeammaksi, vaikka tein tämän puun päällä ja varoen. Kaikki nämä yhdistettynä kävi niin että runkoni oli lopulta 3mm leveä, vaikka piti olla 3,4mm. Kuulostaa että ei kai tuo nyt mitään haittaa, mutta haittaa se aika tavalla. Kivien piti olla 3mm kokoisia ja eihän sen kokoiset mahtunut 3mm leveään runkoon, koska ympärille ei olisi jäänyt kynsiä varten materiaalia. Päätimme siis laittaa 2,5mm kivet runkoon. Pidänkin enemmän tästä sirommasta versiosta.

Seuraavaksi alkoikin kivien sovitteiden ja kynsien teko. Ensin tein sahalla neliöitä yläosaan, niin monta kuin kiviäkin. Sitten porattiin porausjigin avulla sormusrunkoon reijät 1,1/1,2mm poranterällä niin, että reikä tuli sormusrungon keskipistettä kohti, ei siis suoraan alaspäin. Tein viistekaivertimella pienet alkukoloset poranterälle, mutta poratessa terä tahtoo joskus hakea metallin pinnalla. Ja niinhän se nyt teki. Keskimmäinen reikä meni aivan sivuun, toinen sivummaisista myös vähän sivuun. Palloporanterällä sovitteita tehdessä sain vähän korjattua tilannetta, mutta silti oli kivien paikat vähän eri kohdissa kuin missä olisi pitänyt olla.



Seuraavaksi jatkettiin neliöiden sahausta ulkosyrjälle ja rungon pääliosaan syvempänä melkein pääliosan keskikohtaan saakka.


 Sitten pyöreällä neulaviilalla tehtiin ulkosyrjälle tuollaiset syvennykset.
 

Samalla pyöreällä neulaviilalla sekä saranaviilalla tein päällipuolelle myös syvennyksiä, jotta saadaan kynnet joilla kivi istutetaan paikalleen. Barettiviilalla viilasin kynsien ulkosyrjiltä pienet kolmiot pois, jotta istuttaminen kävisi helpommin.



Kaikki syvennykset kiillotettiin, kumilaikoilla. Kuvassa kumilaikkani ja erilaisia palloporan teriä sekä barettiviila, pyöreä neulaviila ja saranaviila joita käytin eri vaiheita työstäessä.

Kiillotettu



Kivet istutettu istutuspunsselilla, kynnet muotoiltu barettiviilalla
ja sen jälkeen kynnet on siistitty huopalaikalla ja vahalla

Vielä rungon filssaus ja kiillotus sekä päälliosan kiillotus loppukiillotukseen tarkoitetulla vahalla

Säihkyy

 


Kaupallista laatua opettaja sanoi

Siro ja sievä tuli ♥

1 kommentti:

Kommenttisi ovat kultaa ;)