keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Valssattuja sormuksia

Hopeaveitsi on tällä hetkellä valmis. Täysin kiiltävää en siitä saanut ja joka kerta kun tein filssauksen ja kiillotuksen uudestaan, pinta meni vain huonommaksi. Täytyy vielä kuvata veitsi valmiina.

Aloimme myös harjoitella juottamista. Aluksi juotimme messinkiä harjoituksena, jonka jälkeen valssasimme 3mm sterlinghopealankaan kuviota ja muotoilimme sekä juotimme siitä sormuksia. Valssattavaan langanpätkään olisi täytynyt jättää kuitenkin lisää pelivaraa, koska langan leikkaamisessa langan päät ikään kuin supistuu vähän kasaan. Josta seuraa se että sormus on kapeampi juotoskohdasta. Toisessa sormuksessani tämä tapahtui selvemmin ja sen takia viilasin sormuksen kauttaaltaan sen malliseksi, kuin se olisi tarkoitettukin takaa kapeammaksi ja edestä leveämmäksi. Tämä langan supistuminen päistä myös haittasi juottamista, jolloin juotoskohdat jäi vähän paremmin näkyviin. En kuitenkaan halunnut viilata valssattuja lankoja lyhyemmäksi, koska sormuksen koko olisi muuttunut liikaa. Eipä sillä, näistähän piti molemmista tulla kokoa 17,5 ja jotenkin kummassa olen saanut toisesta vähän päälle 17 ja toisesta vähän alle 18. Vaikka langat oli samanmittaiset, olen tainnut viilata toisen päitä enemmän. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen näihin kokoihin, nyt voin pitää sormuksia useammissa sormissa.

Juottamistakin näemmä tehdään kahdella tapaa, itse olen oppinut että juotospalat laitetaan jo valmiiksi paikoilleen, koulussa suositaan tapaa jossa ne lisätään vasta kappaleen lämmityksen jälkeen. Toimii kuitenkin kummin päin vain. Oli mukava oppia lisää juotoksen käyttäytymisestä, olen aiemmin kotona tehnyt muutamia juotostöitä, mutta minulla ei ole ollut tietoa siitä että miksi se juotospala käyttäytyy niin kuin se käyttäytyy. Jospa nyt saisi aikaiseksi vieläkin siistimpiä juotoskohtia.

Valssatut sormukset oli yksinkertaista tehdä. Leikattiin sopiva pätkä sterlinghopealankaa, veivattiin kuviovalssin läpi, viilattiin päädyt tasaisiksi, juotettiin päädyt yhteen, muotoiltiin sormukseksi, viilattiin ja filssattiin reunoilta ja sisäpuolelta, minä päätin vielä patinoida Blitzillä, kiillotin hiukan punaisella vahalla ja rättilaikalla sekä loppusilaukseksi laitoin leimat.

Näitä tulen tekemään varmaan joskus lisääkin, myös eri malleilla. Tässä tekemäni kaksi sormusta.




Seuraavaksi meillä on kuulema luvassa kupolimainen riipus jossa sahattu kuvio sekä kalvosinnapit, ja näiden jälkeen kantasormus/manttelisormus. Saa nähdä tuleeko manttelisormuksesta saman näköinen kuin unessani :)

2 kommenttia:

  1. Ihanat! Ei voi kun ihastella.
    Tartteeko näihin sun alan hommiin paljonki sormivoimaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Välttävät mulle, paremmatki ois voinu näistä tulla mutta eiköhän tässä opi pikkuhiljaa.
      Ei niinkään "sormivoimaa" tarvita vaan kaikkia käden lihaksia ja niitten voimaa. On niin paljon työkaluja ja tekniikoita joissa tarvii voimaa mutta sitäkin enemmän kärsivällisyyttä :) Viilaaminen ja filssaaminen on kaikista pitkäveteisintä ja käy eniten niveliin. Siinä puutuu myös peukku. Kynnet tulee aika monesti viilattua ja kiillotettua koulussa ^_^

      Poista

Kommenttisi ovat kultaa ;)