sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Päättötyö

Kolmannen vuoden syksy alkoikin yllättäen päättötyön tekemisellä. Meille oli edellisvuonna sanottu että se olisi vasta viimeisessä jaksossa nyt ennen joulua, mutta kun opintosuunnitelmat muuttuivat niin muuttui lukujärjestyskin.

Aikaa tekemiseen oli 10vkoa. Olin saanut järjestettyä meille näyttelypaikan edellisen työssäoppimisohjaajani kautta GSW-messuille Vantaalla. GSW-messut ovat alan ammattilaisille tarkoitetut messut.

Päättötyön tarkoitus oli siis itsenäisesti valmistaa koru ja järjestää muiden luokkalaisten kanssa näyttelypaikka, sponsorit, somisteet vitriineihin yms. ja tietenkin itse näyttely.

Itse pääsin aloittaman vasta muutaman viikon päästä, kun täytyi ensin suunnitella koru ja siihen käytettävät materiaalit ja materiaalit täytyi vielä tilatakkin koulun kautta. Ja kesti jonkun aikaa ennen kuin sain materiaalit käsiini. Sen ajan tein muita omia korujuttujani kun odottelin.

Lopulta pääsin valmistamaan korua, ja valmistus sujuikin aika mutkattomasti. Yksi jännitysmomentti oli sekin että olin tilannut mustia etiopian opaaleja Intiasta, ja niiden tuleminen kesti kuukauden. Aloin jo huolestua saanko kyseisiä kiviä, kun koko korusetti oli suunniteltu niiden pohjalta. Pisaran muotoisiin kiviin en voinut tehdä kehysistukoitakaan valmiiksi, enkä pyöreäänkään uskaltanut tehdä etukäteen kun muutaman kerran tilatessa on tullutkin hieman erikokoisia kiviä kuin mitä piti. Kirkkaita safiirejakin täytyi odottaa muutama päivä, että pääsin tekemään raeistutusta.

Itse koruissa käytin useaa kultapitoisuutta ja -väriä luodakseni kontrastia sekä kivenistutuksiin täytyi valita pehmeämpiä pitoisuuksia. Opaalit istutin 999 hienokultaan, koska kivi on erittäin herkkä eikä kestä kovempiin pitoisuuksiin istutusta. Hienokultaa on erittäin ärsyttävää kiillottaa kun siitä ei saa kunnolla kiiltävää. Se on niin pehmeää että siihen jää kaikista laikoista jälkiä, sekä pienemmistäkin osumista ja hipaisuista jää jälki. Sain pinnasta suht siistin erittäin hienolla kiillotavalla kumilaikalla.

Opaalista täytyy pitää huolta, sitä tulisi säilyttää kosteaan liinaan käärittynä. Se pitää kiven hohtavana ja hyväkuntoisena. Kivi on kuulema rikkoutuessaan hiekkamaista ja murenevaa.

Itse jännitin 585 valkokultaan raeistutusta, koska olin yhdessä työssäoppimisjaksossa istuttanut raeistutuksella 585 keltakultaan ja se oli todella kovaa ja vaikeaa istuttaa siihen. Mutta valkokulta olikin todella pehmoista kun olin juottaessa hehkuttanut niitä osia aika hyvin.

Safiirien kanssa minulla oli vain ongelmia, safiirien pitäisi olla hyvin kestäviä, mutta istuttaessa useampikin safiiri risahteli ikävän kuuloisesti. Joistain lähti raepunsselin muotoinen pala, jotkut rikkoontui kokonaan. Jouduin sitten vielä ne muutamat rikkonaiset safiirit vaihtamaan toisiin. Opettajakin ihmetteli kuinka ne menivät rikki. Olin tilannut safiirit suomen puolelta.

Onneksi se kivien vaihtaminen ja uudelleenistutus onnistui. Pienten safiirien istutus ja sovittaminen oli myös hieman haasteellisempaa koska kaikki kivet olivat kooltaan 1,8-2,1mm ja korkeus vaihteli kovasti. Osa kivistä oli vähän säihkyvämpiä kuin muut, onneksi olin tilannut niitä paljon ylimääräisiä niin pystyin valikoimaan suurinpiirtein samankokoisia ja näköisiä.

Nebula
Kaulakoru, niskassa roikkuvan ketjun päässä
valkoinen 2,5mm safiiri 750 valkokulta putki-istutuksessa,
2mm valkoisia safiireja raeistutuksella 585 valkokultaosiossa,
9mm musta etiopian opaali 999 keltakulta kehysistukassa,
muut osat 585 keltakultaa


Nebula
Tappikorvakorut, valkoiset 2,5mm safiirit 750 valkokulta putki-istutuksissa,
pisaranmuotoiset mustat etiopian opaalit 999 keltakulta kehysistukoissa,
muut osat 585 keltakultaa ja 585 valkokultaa


Samalla kun koruja valmisteltiin, järjestettiin myös näyttelyasioita. Lopulta näyttely pidettiin silloin lokakuun loppupuolella GSW-messuilla. Näyttelyssä kävi aika paljon porukkaa katsomassa meidän luokan tekemiä koruja. Näyttely oli viikonloppuna ja molempina päivinä kävi noin sata ihmistä meidän osastollamme.

Näyttelyn jälkeen meillä oli syysloma ja syysloman jälkeen pidettiin opettajan kanssa arviointikeskustelu. Sain päättötyöstäni kiitettävän (3).

Nyt syysloman jälkeen meillä on syventävä kivenistutus- ja kaiverruskurssi. Valmistumme siis tammikuun 20. päivä. Kaiverruskurssilla meillä on tehtävä tietyt pakolliset levyt ja sormukset, mutta kivenistutuskurssilla saa jokainen tehdä ja kokeilla mitä haluaa. Ennen joulua teemme vielä yhteisnäytön molemmista kursseista. Itse olen tehnyt nyt kivenistutuskurssilla carmosiér-sormusta. Ja tein aihion valmiiksi kanavaistutussormukselle, kokeilen sitä joskus sitten omalla ajalla.

Teimme myös facebook-sivut luokkamme koruille, jotta myös ne ketkä eivät ole alan ammattilaisia pääsevät koruja katsomaan ja mahdolliset ostajat tietenkin myös.
Täältä löydät muidenkin päättötyö-korut: www.facebook.com/thespacebetweenkorut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat kultaa ;)