lauantai 9. huhtikuuta 2016

Helmilukko

Yksi koulussa tehtävän näytön aihe oli helmilukko. Tämä tuli tehdä suurimmaksi osaksi leimattavasta materiaalista ja siinä täytyi olla vähintään kolme kiveä istutettuna raeistutuksella. Raeistutuksen tyyli oli vapaa.

Hopeinen näkinkenkä helmilukko cubic zirkoneilla ja alpakkakielellä


Olisin halunnut tehdä tämän kullasta, mutta totesin ettei nyt taloudellinen tilanne ihan anna periksi siihen niin tein sitten hopeasta ja kielen tein alpakasta koska se toimii paremmin kuin hopea.

Suunnittelin helmilukkoni rhinolla, jotta ymmärtäisin paremmin kuinka kieli toimii ja mitä täytyy ottaa huomioon sen muodoissa.

Pohjan sahasin 1mm hopealevystä, jonka päälle juotin 1mm paksuisesta hopealevystä palkkeja. Niiden juottaminen olikin "hauskaa" kun lähtivät ikään kuin luistelemaan pinnalla kun juote lähti juoksemaan.

Kielen sahasin 1mm alpakkalevystä. Sahasin sen kahteen kertaan kun ensimmäinen oli liian pieni juottamieni palkkien sisälle. Otin pienestä kielestä mallia kun piirsin uuden kaavan ja sahasin uuden paremmin istuvan kielen. Tein kieleen lopuksi vielä kynsiurat avaamista helpottamaan.

Päälliosan sahasin 2mm hopealevystä, koska kivien piti mahtua levyn sisään ettei kuletti tule alaosasta läpi ja osu lukon kieleen. Seuraavaksi tein kiville valoaukot ja sovitteet, jotta voin laskea ja merkata viivoilla kohdat joihin teen kuviointiurat. Päälliosan kuviot tein kaivertimella ja viilaamalla, sekä viimeistelin jäljet ja muodot linssimäisellä kumilaikalla. Kiillotin päällisen ja juotin sen pohjaosan päälle.

Viilasin vielä pohjaosaa, jottei näy etupuolelle. Kiillotin pinnat vielä kerran ja 0,6mm lankalaikalla tein päälliosaan kuvioinnin. Leimat olin unohtanut laittaa ennen pohjaosan palkkien juottamista, sain leimattua kyllä sen jälkeenkin mutta en pystynyt lyömään leimoja kovinkaan syvään, josta johtuen osa leimoista hävisi kovan kiillotuksen myötä.

Lopuksi istutin vielä kuutioilliset zirkoniat raeistutuksella. Helmilukkoon tuli yksi 3mm ja kaksi 2,5mm sekä kaksi 2mm kiveä. En tehnyt raeistutuksen viisteitä, koska olisi tehnyt helmilukosta sekavan näköisen kun pinnassa oli muutenkin muotoilua ja kuviointia paljon.

Olen lukkoon erittäin tyytyväinen, vaikka ne leimat hieman katosivatkin. Pohjaosaakin olisi voinut ehkä hieman muotoilla lisää. Helmilukosta tuli sievä, toimiva ja kielikin napsahtaa mukavasti paikoilleen.

Helminauha täytyisi vielä hänelle punoa, jotta pääsee käyttöön.

Valmistusprosessi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat kultaa ;)